26 Haziran 2012 Salı

Midsommar 2012'de Neler oldu!..?

Midsommar. Yani yaz ortası.İskandinavların Vikinglere dayanan en eski bayramı. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce turist bugün için İsveç'e gelir. İsveçliler minik yazlık evlerine giderler, evlerde bayram için yemekler hazırlanır. Özellikle "sill" adı verilen çiğ balık ve sostan oluşan yemekten yerler. Meydanlarda buluşup mahali elbiselerini giyerler. Çiçeklerle süslü "midsommarfirande" direği dikilir. Beyaz, mor ve sarı renklerden oluşan çiçeklerle yapılmış saç taçları takılır ve direğin etrafında dans edip şarkı söyleyerek dönülür. Akşam olunca (ki hava hiç kararmıyor :) ) Bekar kızlar yastıklarının altına 7 ayrı çiçek koyar ve rüyalarında evlenecekleri erkeği görür ;)21-22-23 Haziran'da kutlanan midsommar, meydanlarda herkesle kutlanıldığı gibi, mahalle içinde ya da evlerinin bahçesinde direk dikerek kutlayanlar da var.Ve biz de bu Midsommar 2012'de İsveçli bir aile dostumuzun Dalarna'daki evlerine gittik. Cuma geceyarısı evlerine vardığımızda, içeride şömine yanıyordu... Hava hala yarı aydınlıktı. Sofrada mumlar, tereyağı, ekmek, sill dediğim çiğ balık ve yumurta vardı. Bira servisiyle masaya oturduk ve sohbet ederek yemeğimizi yedik. Bize bahçedeki minik evi verdiler. Ev klasik kırmızı ve beyaz boyalardan oluşan bir İsveç evi...

Ertesi sabah evin sevimli çocuklarıyla bahçede oynadık ve saçlarımız için çiçekten taçlar yaptık...

Aile ile birlikte midsommar kutlamak için ilk durak, minik bir bahçede açık büfe, sill ve sosis. Ve çocuklarla midsommar direği dikip, etrafında dans ve şarkılar... Buradan Dalarna'da binlerce kişinin buluştuğu meydana gideceğiz!





Ve binlerce Kişinin buluşması. Susuyorum ve fotoğraflarla, videolarla, yerel kıyafetlerle sizi başbaşa birakıyorum. Seneye midsommar zamanı İsveç için program yapabilirsiniz ;)

Ve videolar...

 

 

 

 

4 yorum:

uyduruk prenses dedi ki...

Fotolar cok hos hepsi birbirinden cici:)

pembe fiyonk dedi ki...

çok keyfili olmuş bir eşy öğrenmiş oldum yok hatta bi kaç şey öğrenmiş oldum sağol cnm...dewam yazılarını bekliyor olacağım:)
sevgiler

Unknown dedi ki...

paylastiklariniz cok guzel
sevgiler.........

Ceylin'in Annesi dedi ki...

Herkes ve her detay, yerel kıyafetler, insanlar, özellikle de çocuklar çok tatlı görünüyorlar.
Orada olup bu farklı kültürü tanımak isterdim.

Sevgiler,
www.ceylinolmez.com
http://bendengecenkikayeler.blogspot.com/