25 Aralık 2010 Cumartesi

Stockholm'de İsveçli bir aile ve Türk ailenin Noel günü buluşması....

24 Aralıkta  başlıyor ve 26 aralıkta bitiyor. Yutdışında yaşayınca buradaki tüm adetlerin içerisinde olmamak mümkün değil. Zaten oldukça eğlenceli bir bayram. Bizdeki gibi (Türkiye) Yeni yıl gecesi değil. Noel gecesin de ağaç altında bekletilen hediyeler veriliyor. Aralık ayının başından itibaren Stockholm'de tarçınlı kalp şeklinde kurabiyeler ve sıcak tarçınlı,şekerli içecekler dağıtılmaya başlıyor. Gittiğiniz alışveriş merkezlerinde, sokaklarda herhangi bir ücret ödemeden sıcacık içeceklerle kurabiyelerinizi yiyebiliyorsunuz. Zaten evlerdeki süslü ağaçlar ve mağaza süslemeleri Türkiye’de de yıllardır yeni yılın karşılanması adına yapılan etkinlikler. Stockholm’de ayrıca pencerelere kış başlangıcında yıldızlar asılıyor, ya da mum şeklinde lambalar koyuluyor ve tüm kış bunlar kaldırılmıyor. Eski bir gelenek. Eskiden sokakların aydınlatılması için mumlar koyarlarmış pencere kenarına. Şimdilerde bunu yerini dediğim gibi yıldızlar ve mumlar almış durumda. Noel süslemeleriyle birlikte ayrıca güzel oluyor şehir.
Dün  İsveçli bir aile bizi noel yemeğine davet etti. Size biraz olanlardan  bahsedeceğim. Ailenin iki tane de nefis çocukları var. Saga ve Einar.
Çocuklar kapıyı çaldığımızda koşarak geldiler. Saga 5 yaşında, Einar ise 3. Üzerleri çıplak,altlarında sadece şortları  vardı. (Bizde kazaklar falan)Dedeleri ve anneanneleri de kapıda bizi gülen yüzleri ile karşıladılar. ( İsveçliler soğuktur,sadece hava soğuk diye psikolojik bir inanış bence)  Evin annesi elinde soslar, balıklar,bıçaklar harıl harıl noel yemekleri hazırlıyordu. 
Çocuklarla oynadıktan ve geleneksel noel çizgifilmini izledikten sonra bir baktık ki sofra hazırlanmış. Evdeki ışıklar olabildiğince kısılıp, masanın ve açık büfenin etrafı mumlarla aydınlatıldı.   
Açık büfede, sosisler,peynirle,salamlar,etler,soslar,sill denen bir geleneksel balığın birkaç soslu hali ve bir sürü meze vardı. Büfeden yemeklerimizi alıp masaya oturduk. Artık herkes şık giyinmişti. Bizim üstümüzde hala kazaklar ... bizim dışımızda herkes incecik ... shot bardaklarına geleneksel snaps içkileri konmuştu.  
Evin minik kızı Saga yemek başlangıcında bir noel şarkısı söyledi ve ardından hepimiz bu içkileri yudumladık ve enfes yemekleri mideye indirdik. Sofrada birkaç kez daha Saga bize şarkı söyledi.
Yemek bitiminde aileyle birlikte sofrayı topladık ve bir anda evlerinin arka bahçesinde noel baba kılığındaki dedeleri geldi. Tabiki çocuklar dedeleri olmadıklarını zannedip, inandılar. Noel babaya koltuk çektiler ve hediye vermesi için ortam hazırladılar. Tüm aile çocuklar dedeleri olduğunu anlamasın diye seferber olmuştu. Ve noel baba arka bahçeden çıktı gitti J
Bu arada evin annesi filtre kahve ve çikolatalı şekerlerle sehpayı donatmıştı. Ağacın altındaki çoğu çocuklara alınmış hediyeler şömideki ateşin kokusuyla açıldı. Ve evden ayrıldık....
Benim için değişik bir tecrübeydi.... Umarım diğer noelde de bizi çağırırlar. Onlar Noeli kutlarken biz de yeni yılın gelişini  kutlamış oluyoruz sayelerinde.
Sizin minik bahçeniz Stockholm’den bildirdi. Bir noel akşamüstüsü.
God jul!
 BU ÜSTTEKİ GLÖGG .Geleneksel sıcak içilen Noel içkileri.
 BU Yıldız tüm kış yanık biçimde her pencerede görünebilir.

 Bu kurabiyecik tarçınlı geleneksel kurabiye

 İşte bahsettiğim Noel yemeği açık büfesi...
 Sofranın genel görüntüsü :)
 Konuyla alakalı diye koydum. Bu bizim evimizdeki çam ağacımız.

Ve geleneksel İsveç çizgifilmi izlerken

2 yorum:

Sittirella dedi ki...

Ne güzel kutluyorlar değil mi? :)
Sessiz, sakin, eğlenceli.
Bizdeki gibi yedi ced sırasıyla birbirini ziyaret edip girerken hoşgeldinler söylenip kapıdan çıkmadan dedikodu başlamıyor.Ben seviyorum Noel dönemini, daha doğrusu Aralık ayını burada.
Işıl ışıl heryer :)kar da bonusu :)

Dallama Blogger dedi ki...

imrenerek, kıskanarak, okudum özledim be