17 Kasım 2010 Çarşamba

cerenimkom usulü akşam yemeği tarifi....

Usulü dediğime bakmayın. Benim usulümü birçoğunuz kullanıyorsunuzdur. Bu sabah eşim evden çıkarken kıymalı fasülye istedi. Evet evet İsveç'te fasülye var. Sadece biraz daha tatlı. Bende mönüye mini salata,tarhana çorbası ve minik top köfteler ekledim. şimdi nasıl yaptım sizlerle tarifi paylaşacağım. Bildiğiniz anne yemekleri ... Ama ben bir iki ekleme yapıyorum. Belki usulünüz farklıdır denersiniz. :) Usül ne antika bir kelime. Neyse önce tarhanadan başlayayım. 
VeTarhana Çorbası : Malzeme de yapılışı da düz yazıda.
Bir kahve fincanı tarhanayı soğuk suda 15  dakika bekletiyorum. Yarım yemek kaşığı biber salçası ve yarım yemek kaşığı domates salçasını ayçiçek yağında kokusu gelene kadar kavuruyorum. Kavrulan salçanın üzerine, suda beklemiş tarhanayı ve 1 tablet et bulyonunu ekliyorum. Sonracığıma , üzerine 2 bardak daha soğuk su ekliyorum veee sürekli karıştırıyorum taaaki kaynayana kadar.Kaynadıktan sonra çırpıcıyla kıvamlandırıyorum ve üzerine kuru nane ekleyorum.
Ve kıymalı fasülyede sıra : Tarif ve malzeme düz yazıda.
(Hani malzemeler ve yapılışı ayrı yazılırya ben öyle anlatamıyorum ondan)  
Fasülyeleri ben ayıklarken ortadan ikiye de ayırıyorum.Sonra soğuk su ile yıkıyorum. Bir başka cerenimkom usulümde şöyle;  Soğanları her zaman piyazlık doğruyorum. Daha lezzetli oluyor. Gerçekten! Nerde kaldııık. hıh! sonracımmaaaa piyazlık doğranmış soğanı, ayçiçek ve zeytinyağı ile kavuruyorum. Hafif şeffaflaşan soğanların üzerine 1 avucu biraz geçkin kıyma  koyuyorum.( Bu bir kiloya yakın fasülye için geçerli. )Üzerine, bir yemek kaşığı ama dolu dolu olsun. Domates salçasını ekliyorum ve salçanın kokusu gelene kadar kavuruyorum. Süzdüğüm fasülyeleri üzerine ekleyip, fasülyeler yeşil olana kadar kavuruyorum. Kavrulduktan sonra 2 bardak sıcak su ekleyip orta ateşte pişirmeye başlıyorum. Hayırrr!!! tuzu unutmadımm. Tuz pişmenin yarısında ekleniyor. Önce koyulunca sebze zor pişiyor, ondan. Buda bitti.  Bu arada benim twitterım "FasulyeAyikliom"Yani twit adım. beklerim...
Ve sıra topiş köftelerde...
1 avuçtan biraz daha fazla kıyma, bölüştürdüğümde yarısı fasülyenindi.
Soğanı 4'e bölüp rondoya atıyorum. Çok aşırı olmadan diş diş olacak şekilde rondoda kıyıyorum. Sonra, bir kaba kıymayı, rondolanmış soğanı,rendelenmiş üç diş sarımsağı,kırılmış bir yumurtayı,göz kararı galete ununu,çok azııcık zeytinyağını, karabiberi,tuzu,kimyonu,yenibaharı,zencefili ve kişnişi ekliyorum. Amannnn!!! karıştırmayın :) biliyorsunuz bütün malzemeler konmadan yoğurmaya başlamak yok. Durun gaza geldim ben öğretmen gibi anlatıyorum.   Baharat ölçülerim şöyle : kişniş ve zencefil çay kaşığı ucu ama diğer baharatlar tatlı kaşığı silmesi. Silme ne kadar değişik bir kelime. Sonracıııma bunları yoğuruyorum . Topiş topiş hale soktuğum köfteleri Azıcık yağ döküp tavada çeviriyorum. Buda bitti. Ne kaldı ? Hımmm salata... Salata ise doğranmış marul ve üzerine dökülmüş çörekotu eşliğinde. Eşliğinde diyince daha havalı oluyo. Çörekotu salataya çok yakışıyo. İşte bide yoğurt olur sofrada. 
Afiyetler olsunnn

3 yorum:

uyduruk prenses dedi ki...

keşke resimleri de olsaydı,sanki daha ilgi çekerdi,mucks:))

mine dedi ki...

afiyet şeker olsun, eşinle her daim sevgi dolu sofralar paylaşman dileğiyle

cerenim.com dedi ki...

uydurukçummm bunnar fotoğrafsız , çünkü fotoğraf için süslemem gerekirdi, Süs koyacak maydonaz falan yoktu evde:) ve mine'cimm çok sağol, öpüyorumm